Čačak: Preduzimaju se mere za zaustavljanje širenja afričke kuge svinja

Foto: Pixabay

Kako bi se sprečilo širenje afričke kuge svinja, koja se pojavila u čačanskom naselju Mrčajevci, biće preduzete sve neophodne mere, izjavio je zamenik gradonačelnika grada Čačka, Vladan Milić i dodao da će biti izvršena eutanazija svih zaraženih jedinki.

„Bolest se vrlo lako širi i prenosi. Prvo je preduzeta zabrana transporta svinja, kao i njihova trgovina, klanje, samo pod specijalnim uslovima i dozvolama i, naravno, u domaćinstvu gde je zaraza otkrivena biće preduzete sve mere koje su po Zakonu o veterinarstvu donete“, kaže Milić.

Prema Rešenju v.d. direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, docenta dr Miloša Petrovića, područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u Mrčajevcima proglašeno je zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Pored Mrčajevaca to obuhvata i mesta Donju Gorevnicu, Bečanj i Ostru.

Rešenje Uprave za veterinu, takođe, podrazumeva eutanaziju svih svinja na zaraženom gazdinstvu, bez odlaganja i pod nadzorom veterinarskog inspektora.

B. K.