ČURUG: Poljoprivrednici pokrenuli inicijativu za osnivanje Eko-agrara

Foto: Pixabay

Uspešan koncept poslovanja Zlatiborskog Eko-agrara, privrednog društva osnovanog u opštini Čajetina koje objedinjuje više ogranaka agrara i pomaže poljoprivrednim gazdinstvima da bolje posluju, biće, po svemu sudeći, primenjen i u Čurugu, mestu u opštini Žabalj. Time će ova opština praktično postati prva lokalna samouprava u Vojvodini čiji će poljoprivrednici raditi po inovativnom modelu poslovanja u agrobiznisu.

„Priča je realna. Naš atar je veličine oko 20.000  hektara sa pašnjacima. Imamo potencijal da to ostvarimo, dosta mladih ljudi koji se bave poljoprivredom i da poslujemo po ugledu na Zlatiborski Eko-agrar. Očekujemo formiranje Čuruškog Eko-agrara. Kako se radi svuda u svetu treba da radimo i mi.“, rekao je poljoprivrednik Zoran Mitrović.

Poznavalac prilika u agraru Saša Vujić predočio je prednosti novog koncepta poslovanja poljoprivrednika .

„Poljoprivrednici su članovi skupštine, nadzornog i upravnog odbora i oni odlučuju o svemu, vlasnici su robe do momenta prodaje, i niko ne može njome da manipuliše , što daje određenu stabilnost u odnosu na postojeće zemljoradničke zadruge. U Čurugu smo naišli na interesovanje određenog broja poljoprivrednika, planiramo da odemo u Čajetinu da oni vide kako to tamo funkcioniše“, kaže Vujić.

B. K.