Danas salon lokalnih i autohtonih sorti vina “Regionala 2024” u Beogradu

Danas (27. april) beogradski hotel „Metropol Palace“ biti domaćin salona vina „Regionala 2024“, velikog skupa vinarija koje prave vina od lokalnih i autohtonih sorti regiona.

Biće to jedinstvena prilika za ljubitelje vina da na jednom mestu upoznaju autentično vinsko blago država s nekadašnjeg prostora Jugoslavije i probaju vrhunska vina od plavca malog, pošipa, vranca, žilavke, malvazije, blatine, terana, kadarke, furminta, refoška, rebule, vugave, žlahtine i još na desetine drugih. Među njim će, naravno, značajno mesto zauzeti i domaće sorte prokupac, tamjanika, morava, probus, grašac, bagrina, smederevka.

„Značaj autohtonih sorti za vinsku scenu Srbije danas je posebno vidljiv jer najveći broj ljudi koji dolaze u Srbiju želi da proba tipična lokalna vina tog podneblja. Fruška gora je prava riznica jer je kroz istoriju bila kolevka mnogih sorti koje su se kasnije širile okolnim državama“, rekao je poznati vinar Erne Sagmajster koji će u okviru „Regionale 2024“ održati radionicu „Terroir kroz autohtone sorte Fruške gore“, na kojoj će predstaviti svoja vina od kadarke i furminta sa tri različita poteza.

B. K.