„Darovi Lužnice“ – zadruga u ženskim rukama

Foto: Vlada Srbije - MBPRR

Zadruzi je prošle godine dodeljeno 7,3 miliona dinara za nabavku linije za preradu i pakovanje voćarskih i povrtarskih proizvoda

„U naredne tri godine planiramo da izdvojimo 100 sela u pet južnih okruga i da u njima podstaknemo privrednu aktivnost kroz zadruge, uložimo u infrastrukturu, seoski, lovni i etno turizam kao i u kulturne i sportske sadržaje, a sve sa jednim ciljem – da sprečimo napuštanje sela, da damo mladima alternativu da u njima ostanu“, izjavio je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, prilikom posete Pirotskom upravnom okrugu.

Ministar je obišao novoosnovanu zemljoradničku zadrugu „Darovi Lužnice“ iz sela Gorčince kojoj je prošle godine iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama koji sprovodi Kabinet ministra Krkobabića dodeljeno 7,3 miliona dinara za nabavku linije za preradu i pakovanje voćarskih i povrtarskih proizvoda.

„Ova prva ženska zadruga je pravi primer kako inicijativa i rad uz finansijski podsticaj u pravim rukama daju rezultate“, napomenuo je Krkobabić.

Direktorka ove kompletno ženske zadruge registrovane za organsku proizvodnju, Karolina Stamenković istakla je koliko je ova investicija značajna za njenih 14 članica i 26 kooperanata. „Uz novu opremu u stanju smo da ostvarimo profit koji pruža finalni proizvod. Ove sezone zadruga je preradila 3 tone paprike, 1,5 tonu višnje, 1 tonu paradajza, a uveli smo i HASAP sistem“, navela je ona. Svoje proizvode zadrugarke su namenile domaćem ali i stranom tržištu i ističu da već postoji interesovanje kupaca iz Nemačke.

Nakon obilaska zadruge Krkobabić je sa meštanima ovog i okolnih sela razgovarao o aktivnostima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, oživljavanju zadrugarstva i potrebnim preduslovima za kvalitetniji život na selu, pre svega ostanak mladih u ovim sredinama.

Sa ministrom su u Pirotskom upravnom okrugu boravili i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije akademik Dragan Škorić i članovi prof. dr Vladimir Goati, fudbalski trener Milan Živadinović i agroekonomski analitičar Branislav Gulan.

Iz programa podrške novoosnovanim i starim poljoprivrednim i zemljoradničkim zadrugama „500 zadruga u 500 sela“ koji sprovodi Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj od 2017, zaključno sa ovom 2019. biće dodeljeno ukupno 1,7 milijardi dinara iz Budžeta Republike Srbije za zadruge na teritoriji čitave Srbije, sa prioritetom na pet južnih upravnih okruga.

Do sada je bespovratna sredstva dobilo 94 zadruge, a ove godine još oko 60 njih ostvariće pravo na iste iznose kao i prethodne dve godine – do 7,5 miliona dinara za novoosnovane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge.

Komentari