Do sezonaca sve teže: Dnevnica berača i do 7.000 dinara!

Dnevnice za berače voća ove sezone u Srbiji  nešto su više nego lane, sezonci na plantažama jagode mogli su za deset sati rada dnevno da zarade od 3.000 do 4.000 dinara, a beračima borovnice, čija sezone upravo počinje, obećavaju se i veće dnevnice. Najveća nepoznanica, međutim, vezana je za malinu jer se zbog izuzetno loših vremenskih uslova za „crveno zlato“ ne zna ni kakav će rod biti, ni koliko bi sezonski radnici za njeno branje mogli biti plaćeni.

Po podacima agencija preko kojih se angažuju sezonski radnici u poljoprivredi, u odnosu na ovaj period lane interesovanja ne manjka, ali je obim angažovanja sezonaca, ipak, nešto niži.

Dnevnice za berače borovnice, koje su prošle godine bile 4.000 dinara u proseku, sada bi mogle da se kreću od 4.000 do 5.000 dinara. U ovoj oblasti voćarstva dnevnice su među najvišima, beleži portal Agronjuz.

Lokalni mediji i internet puni su oglasa u kojima se traže berači malina za područje Guče, Arilja, Ivanjice i drugih krajeva, nude se obezbeđena tri obroka i smeštaj koji je kod nekih oglašavača čak i hotelski, ali za razliku od prethodnih godina nema oglasa sa jasno istaknutom dnevnicom, već se navodi da se plaćanje rada reguliše „dogovorom“.

Po rečima malinara koji traže berače, dnevnice će se najverovatnije kretati od 4.000 do 7.000 dinara, odnosno od 100 do 150 dinara po nabranom kilogramu, zavisno da li će u plaćanje biti uključen smeštaj, prevoz i obroci.

S druge strane, predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije Dobrivoje Radović kaže da je mnogo veća nepoznanica od visine dnevnice berača to da li će uopšte biti „crvenog zlata“ da se ubere i to ilustruje primerom roda jagode u zapadnoj Srbiji.

B. K.