Formiran stručni tim za podršku mlekarima

Foto: Pixabay

Najpre će se razmišljati o uštedama i produktivnosti

U Srbiji je formiran stručni tim koji će farmerima na mlečnim farmama pružiti stručnu pomoć za normalan i efikasan rad u uslovima izmenjenih okolnosti zbog situacije sa koronavirusom, a jedan od prvih koraka je i organizovanje besplatnog online webinara, saopštila je danas nemačka kompanija SANO.

Nove okolnosti su nametnule i nove procedure prilikom odlaska na njivu, ishrane životinja, ali najpre će se razmišljati o uštedama i produktivnosti, a farmeri neće biti prepušteni sami sebi, saopštio je SANO koji je inicijator formiranja stručnog tima.

“Stručni savet za unapređenje mlečnih farmi sastavljen je od veterinara, univerzitetskih profesora, iskusnih farmera, banaka, stranih fondova i strukovnih organizacija, a mlečne farme su prve odabrane zbog već postojećeg zaokruženog modernizovanog sistema rada”, navodi se u saopštenju i dodaje da farme funkcionišu uz upotrebu namenskog softvera, automatizacije i modernog menadžmenta stada.

SANO je najavio da će jedna od prvih aktivnosti Saveta biti organizovanje besplatnog online webinara čija će tema biti “Obavljanje redovnih poslova na farmi u uslovima opasnosti od virusa corone uz istovremeno unapređenje poslovanja”.

“Način rada na mlečnim farmama je uveliko modernizovan i na velikim srpskim gazdinstvima gde se koriste softveri za praćenje svake krave, dosta toga može da se radi na daljinu, sve više se automatizuju procesi rada, a mi hoćemo da pomognemo svakoj mlečnoj farmi da bolje, lakše i profitabilnije radi”, rekao je direktor SANO za Jugoistočnu Evropu Branimir Kampl.

Član Stručnog saveta i domaćin jedne od najuspešnijih srpskih farmi koja obeležava 60 godina rada David Mužlai rekao je da moderno upravljanje farmom ima mnoge prednosti, čak i u ovakvim uslovima izmenjenog načina rada.

“Uz softver Afimilk na farmi, farmeri su dobili mnogo mirniji život, mogu da upravljaju farmom iz bilo kog mesta sveta, preko telefona, a najočigledniji rezultati su smanjenje troškova, bolja je reprodukcija, smanjen je međutelidbeni razmak, mnogo brže i kvalitetnije se dobijaju analize zdravlja krava i nema gubitaka koji su ranije postojali”, rekao je on.

Komentari