Galetin: Ušteda ratara na mineralnom đubrivu kontraproduktivna

Foto: Privatna arhiva

Poznati novosadski agrani analitičar Žarko Galetin izjavio je da se prognoze s početka pandemije po pitanju poskupljenja hrane sada i ostvaruju.

„Imamo relativno stabilne bilanse na nivou svetske proizvodnje i potrošnje, ali uprkos tome cene idu gore. Psihološki momenat koji je prouzrokovala pandemija imao je i ima veliki uticaj, a posledica je da je cena hrane najveća od 2011. godine“, rekao je Galetin.

Iako se stabilizovanje cena  ne može predvideti, Galetin smatra da ovakvo stanje na tržištu ne može da ide u nedogled, jer će potražnja u nekom momentu stati.

Ne iznenađuje ga činjenica da neki manji proizvođači smanjuju površinu pod pšenicom i ne odlučuju se da u aktuelnoj setvi bace mineralno đubrivo koje trenutno među najskupljim inputima.

„Pšenica po nepisanom pravilu, uvak prva plati ceh  poskupljenjima. Proizvođači gledaju da uštede, ali to nije dobro i može da bude kontraproduktivno. Ratari bi trebalo, po mom mišljenju, da primene bar minimum agrotehnike da bismo naredne godine imali najmanje pet, pet i po tona po hektaru“, rekao  Galetin.

B. K.