Garancijski fond Vojvodine garantuje za 12 miliona evra kredita poljoprivredncima

Odlukom Skupštine Vojvodine 2003. godine, Garancijski fond AP Vojvodine je osnovana i zamišljen kao posebno označajan za individualne poljoprivredne proizvođače koji, po prirodi svog poslovanja, teško mogu investirati iz sopstvene akumulacije.

„U proteklih dvadeset godina, Garancijski fond je izdao približno 1800 garancija i angažovao garantni potencijal preko 64 miliona evra. Poljoprivrednici su bili najčešći klijenti Garancijskog fonda i to se nije promenilo do danas“, rekao je direktor Đorđe Raković

Slobodni garantni potencijal Garancijskog fonda u 2022. godini iznosi 1.418.288.880 dinara, što znači da poslovnim bankama možemo garantovati za preko 12 miliona evra kredita, ističe direktor Raković.

Aktuelni konkursi Fonda namenjeni su svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koji imaju poslovno sedište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine. Podržani projekti, podesećaju u Fondu, moraju biti realizovani na teritoriji pokrajine, a korisnici garancije ne mogu da imaju dospelih neizmirenih obaveza, kako prema poslovnoj banci, tako i prema Garancijskom fondu AP Vojvodine. Procedura za odobravanje garancija nije komplikovana i uključuje asistenciju i pomoć zaposlenih u Garancijskom fondu tokom prikupljanja dokumentacije od strane klijenta, kao i saradnju s poslovnom bankom u svim fazama postupka odlučivanja.

B. K.