Grad Beograd: Godišnja ulaganja u poljoprivredu sa 20 povećana na 200 miliona dinara

Grad Beograd rasploaže sa preko 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je oko 170.000 obradivo. Na teritoriji 17 gradskih opština postoji više od 30.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Prema rečima gradonačelnika dr Zorana Radojičića tokom ove godine sproveden je konkurs za podršku ruralnom razvoju u vrednosti ukupno 180 miliona dinara. Dodeljeno je 10 miliona dinara za razvoj stočarstva, 40 za voćarstvo i povrtarstvo, 30 za pčelarstvo i za mehanizaciju sto miliona dinara.

Radojičić je dodao da su ulaganja Grada Beograda u poljoprivredu od 2012. godine povećana 12 puta. Tada su iznosila oko 20 a sada preko 200 miliona dinara godišnje.

Naveo je prednost na konkursima uvek imaju mladi poljoprivrednici, gazdinstva sa većim brojem članova, kao i gazdinstva čiji su nosioci žene.

„Ovim merama koje donosimo mladi ljudi imaju podsticaj da ostaju na selu i započnu sopstveni biznis. Pored subvencija, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu, Grad organizuje mnogobrojne besplatne kurseve i obuke iz oblasti pčelarstva i organske proizvodnje“, rekao je Radojičić,a prenosi portal Biznis.rs.

 B. K.