“Imlek”: Otkupne cene mleka kod nas više nego u zemljama EU

Foto: Imlek

Generalni direktor “Imleka” Bojan Radun izjavio je, pre sastanka proizvođača i otkupljivača mleka sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije, da situacija na tržištu  mleka u Srbiji odavno nije bila bolja za individualne proizvođače i našu zemlju i da nema razloga za tenzije, s obzirom da su otkupne cene više nego u zemljama EU.

Istakao je da “Imlek”  ni jednom individualnom proizvođaču nije spustio otkupnu cenu mleka u odnosu na cene iz novembra i decembra koje su, kako je rekao, na istorijski najvišem nivou.

„Naša prosečna otkupna cena trenutno je nešto oko 71 dinar, što je značajno više nego u manje-više svim zemljama EU, čak i bez subvencije po litri mleka koju proizvođači dobijaju. Sa novim merama Vlade i povećanjem subvencije taj zbirni iznos je ubedljivo najveći u Evropi tako da   ne vidim razloga za nezdovoljstvo stočara nema“, naglasio je Radun.

Istakao je da će  se “Imlek” truditi da, zajedno sa partnerima, individulanim proizvođačima  sačeka, novu žetvu i sezonu i da zajedno sa njima vide kolika je nova cena hrane za životinje i da onda ustanove koja je realna cena.

B. K.