Institut BioSens: Tehnologija i veštačka inteligencija ključni za transformaciju poljoprivrede

Tehnologija i veštačka inteligencija imaju ključnu ulogu u transformaciji poljoprivrede, omogućavajući efikasno upravljanje resursima, praćenje useva i unapređenje kvaliteta proizvodnje, istakao je za RTV naučni saradnik na novosadskom Institutu BioSens Marko Panić.

On je naglasio da dostupnost i razvoj modernih tehnologija doprinose pravovremenom i preciznom nadgledanju poljoprivredne proizvodnje.

„Napredni senzori, među kojima se ističu multispektralne kamere, koriste se za praćenje stanja useva na poljima, u stajama za stoku i skladištima. U sprezi sa robotskom tehnologijom napredni senzori doprinose razvoju mašina koje omogućavaju automatizaciju setve, žetve, ili zaštite poljoprivrednih kultura kao i upravljanje stokom“, naveo je Panić.

Ti uređaji, kao je objasnio, kreiraju veliku količinu podataka, često i u realnom vremenu, i na osnovu njihove analize i obrade korišćenjem metoda veštačke inteligencije, moguće je predvideti različite scenarije koji pomažu u optimizaciji poljoprivrednih praksi i samim tim, doprineti uštedama u proizvodnji.

Panić kaže da se metodama veštačke inteligencije ubrzava razvoj novih sorti koje su otpornije na bolesti, prilagodljivije na klimatske promene i obezbeđuju veće prinose, i postiže se bolja optimizacija u čitavom proizvodnom lancu.

B. K.