Semenarske asocijacije Srbije: Deklarisano seme je investicija, a ne trošak

Setva pšenice se zahuktava širom Srbije.Iako se  rartarima čini da je korišćenje semena „sa tavana“ jeftinije, stručnjaci ističu da to baš i nije tako.

„Poljoprivrednici sa takvim semenom i usevom imaju veliku nesigurnost kada je reč o profitu. Ono što je skriveno u semenu i što poljoprivrednici ne vide su bolesti koje se prenose semenom, a koje se korišćenjem sopstvenog unose u zemljište. Na taj način se ono kontaminira ne samo jedne proizvodne godine, već za duži vremenski period“, rekla je za RTS prof. dr Svetlana Balešević Tubić iz Semenarske asocijacije Srbije.

Semenska proizvodnja je, objašnjava Balešević Tubić , vrlo specifična i postoje mere u tehnologiji gajenja koje obezbeđujuju sigurnost u proizvodnji.

„Sertifikovano seme je ispitano i proizvođač može da bude siguran kada je u pitanju kvalitet zrna, energija klijanja, zna koju normu da koristi. Kod nesertifikovanog semena mora da se koristi veća količina, ali nije količina semena za setvu najveća razlika. To je najmanje kada govorimo o proizvodnji, jer kasnije su troškovi mnogo veći“, ističe Balešević Tubić uz napomenu da upotrebu proverenog semena ne treba gledati samo kao trošak, već investiciju za bolji prinos i zaradu.

B. K.