Institut za ratarstvo i povrtarstvo: Sirak, konoplja i tikva – nova šansa za poljoprivrednike u Vojvodini

Klima je sve zahtevnija ne samo prema biljnim kulturama, već i  zemljištu. Zato stručnjaci preporučuju gajenje alternativnih biljnih vrsta koje trpe visoke temperature i sušu.

Stručnjak novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vladimir Sikora ističe alternativne biljne vrste zbog klimatskih promena dobijaju novu šansu i novi komercijalni momenat.  

„Institut pokriva ceo asortiman biljaka interesanto za naše poljoprivredne proizvođače, tu se pre svega misli na sirkove, bundeve (tikve), facelije, uljanog lana i duvana, hmelja i prosa“, rekao je Sikora za Radio Novi Sad.

Sirkovi su u poljoprivrednoj praksi zastupljeni sa nekoliko agronomskih formi. Samo ime mu govori da se, koristi kao stočna hrana i zamenjuje kukuruz.To se najviše odnosi na sirko metlašu,  koji je najzastupljeniji na severu i jugu Bačke. Najinteresantnije je to što su svi sirkovi tolerantni na nepovoljne vremenske uslove,

Industrijska konoplja kod nas se gaji, ali kako naše zakonodavstvo propisuje, samo za stabljiku ili  zrno za ishranu životinja, ali ne i za ljudsku upotrebu.

B. K.