Institut za ratarstvo i povrtarstvo: Uljana repica procvetala tri nedelje ranije

Foto: vesti.rs

Neuobičajeno visoke temperature koje smo imali u prethodnom periodu ubrzale su razvoj uljane repice. Već krajem marta parcele na kojima je ovaj usev posejan su se zažutele. Stručnjaci kažu da je uljana repica procvetala tri nedelje pre nego što je to uobičajeno i da je između 20 i 25 dana fiziološki starija. Najveći problem u narednom perodu, a koji bi mogao da ostavi ozbiljne posledice po prinose, jeste nedostatak padavina.

Stručnjaci kažu da je uljana repica ove godine procvetala tri nedelje ranije, što je posledica visokih temperatura u prethodnom periodu. Biljke su relativno brzo izašle iz zime i počele naglo da rastu.

„Ovo rano cvetanje je povezano, nažalost, i sa vrlo nepovoljnim uslovima velike suše zemljišta. Nedovoljna vlaga se odrazila i na to da biljke nisu dostigle dovoljnu visinu i da nisu razgranate. Činjenica je da ovakvi uslovi ne pogoduju dovoljnom razvoju cvetova, a što je još bitnije, kasnije fazi nalivanja semena“, rekla je za RTS dr Ana Marjanović Jeromela iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad  dodajući da, ako se nastavi ovako sušno vreme sa visokim temperaturama i vetrom koji dodatno isušuje površinski sloj zemljišta, sigurno je da nećemo imati rekordne prinose

B. K.