Izvoz organskih proizvoda u porastu, na sajmu BioFach 2023. nastupiće 11 kompanija iz Srbije

Vrednost izvoza organskih proizvoda porasla je u proteklih deset godina više od 15 puta. Samo u odnosu na 2020. izvoz je prošle godine skočio 53 odsto, oldnosno 57,4 miliona evra.

„Srbija kao proizvođač organskih proizvoda na svetskom tržištu postoji više od dvadeset godina i za to vreme svi indikatori pokazuju brz i stabilan razvoj”, rekla je Bojana Lalović iz Centra za organizaciju sajmova, manifestacija i događaja Privredne komore Srbije.

U ovom trenutku u Srbiji postoji više od 7.000 proizvođača, a brojni među njima redovno učestvuju na međunarodnim sajmovima gde promovišu svoje organske proizvode.

Lalović objašnjava da je Srbija više od decenije u kontinuitetu prisutna na vodećem Međunarodnom sajmu organskih proizvoda „BioFach“ u Nirnbergu u Nemačkoj. Prvo je nastup organizovala Nacionalna organizacija Serbia Organika (NASO), a od 2019. godine tu ulogu preuzima Privredna komora Srbije i Razvojna Agencija Srbije kroz celokupnu pripremu organizacije i finansijske podrške nastupa domaćih organskih kompanija

„Na predstojećem sajmu BioFach 2023, od 14 do 17. februara sledeće godine, nastupiće 11 kompanija iz Srbije”, Agro-Bis“ iz Blaca, „YUGOTREJD“, „BMD“ i „Drenovac“ iz Arilja, „EcoAgri Serbia“ iz Bele Crkve, „ES Komerc“ iz Prijepolja, „Frutorga“ iz Prokuplja, „ITN Group – Eko Povlen“ iz Kosjerića, „Master Food“ iz Užica, „Menex“ iz Kruševca, i „Cmana – ogranak Medino“ iz Krnjeva, najavila je Lalović., objavio je portal Agro TV.

B. K.