Janjić: Berzansko trgovanje za pojoprivrednike najsigurnije

Foto: Pixabay

U periodu koji je  pred nama u ovoj godini najvažnije pitanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda svakako biće njihovo cenovno kretanje. Po rečima direktora novosadske Produktne berze Miloša Janjića domaću poljoprivredu  očekuje pad bruto proizvodnje, povećana nelikvidnost, rast kamata, opšta inflacija i strah od globalne recesije.

„U takvim uslovima privređivanja pljoprivrednicima najbolje može da pomogne sistem berzanskog trgovanja, jer pruža mogućnosti sigurne trgovine i povećanog prometa robe, uz uvek bitan element javnog objavljivanja realnih tržišnih cena“, rekao je Janjić za „Dnevnik”.

Konstatovao je da se,na domaćem tržištu sem pšenice, već drugu godinu zaredom, beleži  pad proizvodnje jarih useva, a uzrok su uglanom bili loši vremenski uslovi. Kukuruz i soja su  izuzetno podbacili, prosečan prinos kukuruza u bio je ispod pet tona, a soje manje od dve tone po hektaru Suncokret je usled veće otpornosti na sušu, ipak prošao nešto bolje, sa prosekom od oko 2,7 tona po hektaru, ali i dalje ispod višegodišnjeg proseka.

„Niži prinosi uticaće na koštanje svih ovih biljnih vrsta i u narednom periodu, ali će kod finalnog formiranja cena uticaj imati i količine na svetskom tržištu, posebno kada je kukuruz u pitanju”, prognozirao je Janjić,

B. K.