Junad sve skuplja, na jugu Srbije 3,20 evra za kilogram

Foto: Pixabay

Tovljači na jugu zemlje podstaknuti potražnjom i visokom cenom teladi počeli su da prodaju kvalitetnu junad po 3,20 a očekuju rast  do 3,50 evra za kilogram žive mere. U ovom regionu telad od 150 kilograma prodaju  se po 850 evra, a ona starija od 250-300 kilograma po 4,20-4,50 evraza kilogram.

Direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu Miodrag Milković rekao je za AgroServis plus, da ove aktuelne cene i potražnja u ovom kraju do sada nisu bile zabeležene, što opravdava ubrzanim smanjenjem broja krava.

„Jedan deo gazdinstava je smanjio svoja mlečna stada zbog cene hrane i nedovoljne otkupne cene mleka,  a negativne posledice će se videti tek iduće godine.Kolika je potražnja za teladima pokazuje i plaćanje ovog podmlatka dok još nisu ni oteljena. Naša služba obavlja poslove u stotinu sela i nastojimo da i dalje upotrebljavamo najbolje seme za oplodnju za mlečnost i tov, ali se ljudi dvoume da nastave ovaj posao“, kaže Milković

Za novu cenu junadi saznali su i tovljači u Vojvodini, pa već dva dana odbijaju nakupce koji za utovljenu junad nude svega tri  evra za kilogram jer očekuju veću cenu.

B. K.