JVP „Vode Vojvodine“: Prenamena kanalske mreže u 24 dvonamenska sistema za odvodnjavanje

Foto: rtv

Krajem prošle godine, JVP „Vode Vojvodine“ pokrenulo je veliki projekat prenamene dela kanalske mreže za odvodnjavanje u dvonamenske sisteme. To znači da kanalska mreža, koja je služila za odvodnjavanje, posle više decenija ovim radovima dobija i funkciju navodnjavanja u letnjim mesecima.

U okviru ovog programa predviđena je rekonstrukcija 24 sistema. Trenutno su u toku radovi na 20 projekata, dok su na četiri sistema završeni i kanali su potpuno spremni za sezonu navodnjavanja. Radovi podrazumevaju mašinsko uklanjanje vegetacije, iskop kanala, razastiranje zemlje, čišćenje propusta kanala, kao i rekonstrukciju postojećih kanala i objekata na njima. Prema trenutnoj dinamici izvođenja i povoljnim vremenskim prilikama, očekuje se da radovi na svim sistemima budu završeni do kraja proleća.Za njih je JVP „Vode Vojvodine“ opredelila 1,4 milijarde dinara.

Dužina kanalske mreže koja je obuhvaćena ovim radovima iznosi oko 700 kilometara, a površina na kojoj će biti omogućeno navodnjavanje iznosiće oko 32.000 hektara.

B. K.