Kanada sve više zainteresovna za NS sorte soje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

Novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo, od nacionalnog značaja za Srbiju, na mnogim poljima opravdava  svoj rad i postojanje kako na domaćem tako i međunarodnim tražištu. Kompanija „Agromedžik“ iz Kvebeka prepoznala je kvalitet institutske nemodifikovane soje i iz godine u godinu povećava površine pod tim usevom u Kanadi.

Agromedžik se bavi proizvodnjom, doradom i prodajom nemodifikovane soje na tržištu Azije. Iz godine u godinu povećavaju promet institutskom nemodifikovanom sojom , posebno sortanma “vulkan”, “ns dijana” i  “apolo”.  Tim povodom izvršni direktor kompanije Gijom Vine posetio je nedavno odeljenje za soju na Rimskim Šančevima.

Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i tvorac sorte „apolo“ Jegor Miladinović kaže da je saradnja sa kanadskom kompanijom od izuzetnog značaja.

„Kanada je veliki potrošač NON GMO soje jedan od najvećih izvoznika soje u svetu. Izvoze u Japan, Kinu i južnu Koreju, u centar porekla soje. U Kanadi se nalaze brojne multinacionalne kompanije koje se bave istraživanjem pa se ova saradnja može okarakterisati kao veliki uspeh Instituta za ratarstvo i povrtarstvo”, istakao je Miladinović za portal “Poljoprivreda info”.   

B. K.