Na Međunarodnom sajmu vina „Vinska vizija- Otvoreni Balkan“ u Beogradu više od 20 zemalja

Pripreme za Međunarodni sajam vina Vinska vizija – Otvoreni Balkan“ od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu teku dobro, a učešće je najavio veliki broj proizvođača iz više od 20 zemalja širom sveta, rekao je za Tanjug direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta.

Sajam organizuju osnivači inicijative „Otvoreni Balkan“, a osim iz zemalja članica Srbije, Severne Makedonije i Albanije, na sajmu će biti i vina iz zemalja našeg regiona Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije kao i iz Amerike, Istočne i Centralne Evrope a predstaviće se i vinarije iz Južne Afrike.

„Pored vina biće i hrane, jer vino i hrana idu zajedno, a kako je reč o poslovnom sajmu imaćemo i biznis sastanke. Očekujemo da na sajmu sklopimo nove poslove, napravimo nove kontakte za dugoročnu saradnju kako bi u budućnosti poboljšali našu vinsku scenu i naše poslovne odnose“, kaže Rajta i dodaje da su naša vina već viđena i tražena u svetu od Rusije, Bliskog Istoka, Kine do SAD i Australije.

Na sajmu će biti organizovano i ocenjivanje vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

„Ocenjivaće ih petočlani Dekanterov tim iz Evrope koji čine ljudi sa renomiranim titulama iz sveta vinskog biznisa a među njima i Kerolajn Gilbi, zadužena za Istočnu, Severnu i Centralnu Evropu“, rekao je Rajta.

B. K.