Keserović: Hladnjače pune jabuka, otežan izvoz na Bliski istok

U Evropi se godišnje proizvede 11 do 12 miliona tona jabuka. Poljska je tradicionalno najveći proizvođač sa oko 3,5 do četiri miliona tona, a značajnu proizvodnju imaju i Italija i Francuska. Srbija sa oko pola miliona tona proizvodnje takođe igra važnu ulogu na evropskom tržištu, ali u poslednje vreme čak i najveći igrači imaju problem s plasmanom i pronalaženjem novih destinacija za izvoz.

„Došlo je do poremećaja na tržištu jabuka. Proizvođači su zaista u teškoj situaciji. I u našim hladnjačama su velike količine tog voća, što može biti problem jer su stigle jagode, i iskreno ne znam kako sve to prevazići“, izjavio je za „Politiku“ prof. dr Zoran Keserović, jedan od vodećih domaćih stručnjaka za voćarstvo.

On napominje da je globalno teška situacija i da je Srbija na Bliski istok izvozila veće količine jabuka, ali da je trenutno sve otežano.

„U ovakvim okolnostima, takođe i s Ukrajincima koji nude svoju jeftinu jabuku, smatram da je potrebno menjati politiku podsticaja“, ističe Keserović.

Dodaje da podsticaji ne mogu biti isti u ratarstvu kao i u voćarstvu, povrtarstvu i vinogradarstvu.

Mislim da subvencije u voćarstvu, ali i povrtarstvu, moraju da budu daleko veće, kao što je u EU – pogotovo za intenzivne kulture“, kaže Keserović.

B. K.