Knić: Velika vlaga guši nicanje kukuruza, spas u drenaži zemljišta

Foto: Pixabay

Zbog obilnih i čestih kiša tokom maja ratarske kulture u Gružanskom kraju ugrožene zbog previše vlage i pojave bolesti. Savetnik za poljoprivredu u opštini Knić  inž. agronomije Nikola Đuraković,inače i sam ratar koji gaji žitarice na 44 hektara, kaže da poljoprivrednici sada priželjkuju manje padavina, jer dolazi do pleganja pšenice, a kukuruz se slabo razvija.

„Vegetacija kod kukuruza je slaba i zbog vlage, a i kasnilo se sa setvom dve nedelje. Imamo problema pri nicanju, jer velika količina vode se zadržava u njivama, pa bukvalno klica ne izbija na površinu.  Pšenica je trenutno u fazi kada završava cvetanje i kreće nalivanje zrna. Većina ratara primetila je rđu koja se pojavila i pravi problem pšenici. Jesenji ovas je u boljem stanju nego prolećni koji  je loše zbog velike količine vlage. Raž dobro podnosi  vlagu i ti zasadi su za sada u stabilnom stanju“, rekao je Đuraković za reviju „Dobro jutro“.

Ovaj mladi stručnjak poljoprivrednicima savetuje tretiranja protiv bolesti, tamo gde to nije kasno, a druga mera je drenaža zemljišta, gde se skuplja voda.

B. K.