Kongres voćara i vinogradara Srbije: Nove tehnologije i udruživanje ključni za razvoj voćarstva

U Vrdniku je otvoren 16. Kongres voćara i vinogradara sa međunarodnim učešćem koji će, kako je predviđeno, trajati četri dana. U plenarnim izlaganjima o aktuelnom stanje i smernice za dalji razvoj u oblasti voćarstva i vinogradarstva govorili su predsednik Naučnog društva voćara Srbije prof. dr Zoran Keserović i direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Dragoslav Ivanišević.

Skup je otvorio ministar za brigu o selu Milan Krkobabić naglašavajući da je kroz državni program „500 zadruga u 500 sela“ u prethodne četiri godine bespovratna sredstva dobilo 69 voćarskih zadruga. Istovremeno najavio je novi program finansijske podrške zadrugarima opredeljenim za voćarsku proizvodnju za koju će, kako je istakao, biti opredeljena značajna suma novca.

„Udruživanje, transfer znanja i novih tehnologija, kao i ozbiljna državna ulaganja preduslov su daljeg razvoja voćarstva i vinogradarstva“, izjavio je ministar za brigu o selu ističući da mali i usitnjen posed, prilagođen tamo gde je moguće voćarstvu i vinogradarstvu, može i mora da bude daleko produktivniji.

B. K.