Kontrola uređaja za zaštitu bilja odložena za jesen?

Lidija Ristić Matijević iz Uprave za zaštitu bilja Minisarstva poljoprivrede izjavila je gostujući u Dnevniku RTS-a da bi obuka korisnika pesticida i periodična kontrola uređaja za zaštitu bilja mogla da krene na jesen jer je potrebno da uređaji za prskanje budu van upotrebe.

Ova obuka , podsetila je, trebalo je da počne početkom godine, ali prema rečima Ristić Matijević, još uvek nije krenula jer se radi o veoma osetljivom i složenom procesu. Dosadašnji period iskorišćen je za pripremu, pogotovo kada je reč o periodičnim pregledima uređaja.

Kontrola uređaja, smatraju u Upravi za zaštitu bilja, potrebna je zato što od  sto litara tečnosti, 60 do 70 odsto umesto na biljku ode u vazduh, reku, zemlju, što direktno ugrožava životnu sredinu, ali i one koji primenjuju pesticide i žive u blizini prskanih zasada. Naročito je ovo izraženo kod voćara. Kod ratara sa dobro podešenim mašinama i savremenim tipovima rasprskivača 50 odsto će otići na biljku, ali 50 odsto neće.

Posle završene obuke, kaže  Lidija Ristić-Matijević  poljoprivredni proizvođači dobiće sertifikat profesionalnog korisnika.

B. K.