Kvalitet naših vina nesporan, nemamo ga dovoljno

Srbija je vinska zemlja, ali ne i vinska sila, smatra Igor Luković, međunarodni vinski sudija i urednik magazina „Vino & Fino“. Igor je odličan poznavalac prilika u domaćem i međunarodnom vinskom sektoru jer već godinama degustira i ocenjuje vina širom sveta, od Atine, preko Napulja, do Londona i Tokija.

„Kada govoro o mestu i kvalitetu naših vina u svetu, mi na vinskoj mapi ne postojimo. Raskid sa tradicijom i gajenjem naših autentičnih sorti grožđa nas je skupo koštao jer smo izgubili identitet i lokalne, autohtone vinske sorte“, kaže Luković dodajući da bez obzira na to sa kvalitetom naših vina u  svetu apsolutno možemo da pariramo  što pokazuju uspesi postignuti na međunarodnim takmičenjima.

Najveći problem u vinskom sektoru je, smatra Lukovića, što Srbija trenutno proizvodi trećinu svojih godišnjih potreba za vinima. 

„Mi još uvek nemamo ni približno dovoljno vina za sopstvene potrebe, da bismo sutra mogli da budemo relevantni igrači na svetskom tržištu. Jednog dana možda, ali za to nam je potrebno tri puta više vinograda nego što ih imamo sada. Da bismo uspeli u tome potrebna je  snažna, podrška države i subvencije za podizanje novih zasada“, rekao je Luković za “Poljoprivrednik”

Luković je jedan od osnivača Udruženja somelijera Vojvodine. Smatra da je somelijerska profesija u Srbiji poslednjih godina pratila razvoj vinske kulture. Somelijerstvo je, kaže, umetnost uparivanja hrane i vina, zanimljivo je i mladima, jer u vinu ima nečeg poetskog i mističnog. Za mnoge od njih somelijerska diploma može biti važna za buduću profesiju.

B. K.