Leposavić: Dok se pogađamo o ceni maline gubimo ino-kupce

Foto: Pixabay

O ceni maline za narednu sezonu već uveliko se priča, pa čak i navode konkretni iznosi na koje bi proizvođači mogli da računaju. Navodno, kilogram ovog voća u otkupu mogao bi da dostigne 350 dinara. Nije prvi put da se sa ovakvim prognozama izlazi preuranjeno, čak šest meseci pre početka berbe. Međutim, stručnjaci upozoravaju da takve spekulacije samo dodatno štete ovom sektoru, koji je i inače u problemima.

„U situaciji kada u  svetu imamo izuzetno nizak ekonomski rast, inflaciju, istorijski visoke kamatne stope, prilično visok kurs nacionalnih valuta, ratove, prvo u Ukrajini, a sada i u Izraelu, probleme u transportu, nerealno je i kontraproduktivno, istupati onako kako to godinama rade pojedinci u Srbiji“, izjavio je za „Politiku“ jedan od vodećih stručnjaka za voćarstvo dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvu u Čačku.

Ovo se, kako je rekao, podjednako odnosi i na predstavnike proizvođača i na otkupljivače, odnosno izvoznike. Podseća da smo lane, i to otprilike u isto vreme kao i sada, imali istupanja pojedinih predstavnika proizvođača koji su „zahtevali“ od „nekoga“ da im se za kilogram maline plati 500, 800, pa čak i 1.000 dinara za kilogram maline.

„Dodatni problem jeste i nepoznavanje tokova na svetskom tržištu od strane naših izvoznika, od kojih su neki izgubili tržišta Švedske ili dobili poništaje dugogodišnje saradnje sa velikim trgovinskim lancima iz Evrope, a da je u međuvremenu potpisano ili potvrđeno veoma malo novih ugovora sa našim izvoznicima, kao što je bilo na poslednjem sajmu u Berlinu, na kojem su, pre svega iz političkih razloga, najveću pažnju dobili izvoznici iz Ukrajine“, istakao je Leposavić.

Bez obzira na sve ovo, a imajući u vidu značaj ovog voća za ukupnu ekonomiju i poljoprivredu naše zemlje,  Leposavić smatra da bi u najkraćem roku trebalo raditi na oporavku  pri čemu posebno treba naglašavati bezbednost korišćenja naše maline jer su kupci na to posebno osetljivi.

B. K.