Zimski seminar Kluba 100P plus na Tari: Ponovljen zahtev za uvođenje profesionalnih poljoprivrednih gazdinstava

Foto: Pixabay

Zimski seminar poljoprivrednika na Tari, koji  svake godine organizuije Udruženje poljoprivrednika Klub 100 P plus okupio je veliki broj poljoprivrednika i eksperata.  Razmenjena su iskustava i znanja između poljoprivrednika, a učesnici seminara imali su priliku da se na predavanjima upoznaju aktuelnim problemima u agraru.

Na kraju rada skupa doneti su zaključci. Organizatori su naglasili da su slični onima iz proteklih godina i da će biti upućeni svim nadležnim državnim institucijama, prevashodno Ministarstvu poljoprivrede.

Zaključeno je da je nephodno da se što hitnije donese zakon o profesionalnim  poljoprivrednim gazdinstvima sa pripadajućim pravima i obavezama, da se, konačno, uradi reforma penzionog sistema za poljoprivrednike iuz zahtev da odlazak u penziju ne sme da bude uslovljen izlaskom iz sistema PDV-a.

Takođe u zaključcima se  zahteva omogućavanje profesionalnim poljoprivrednim gazdinstvima mnogo vece subvencije, posebno za investicije.U interesu opstanka ljudi na selu treba da koristiti pozitivna iskustva iz EU (pokrajina Baden Vitenberg,Nemačka) gde poljoprivredno zemijište može da kupi isključivo profesionalni poljoprivrednik.

Zahteva se i ukidanje prava prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljista jer dovodi u neravnopravan polozaj stočare iz Vojvodine i uže Srbije. Takođe  među zaključcima je i zahtev za ukidanje poreza na zakup poljoprivrednog zemljišta, prihvatanjje svih međusobno potpisanih ugovora bez overe kod notara.

Zahteva se i ukidanje svih akciza na dizel gorivo za registrovana gazdinstva za površinu koja je prijavljena u Registru poljoprivrednih gazdinstva(RGP). Traži se i uvođenje subvencija za osiguranje poljoprivrednih useva na svim prijavijenim površinama u RGP.

Jedan o zaključaka je i da se sve investicije do 50.000 evra  budu obuhvaćene nacionalnim merama, bez obzira na broj hektara kao i da se iznos podsticaja u Nacionalnim merama vratiti na tri miliona dinara.

Kada se radi o IPARD 3 programu  usvojen je zaključak da, zbog zloupotreba na dosadašnjim  pozivima treba izjednačiti prava muškaraca i žena, dodatno bodovati poljoprivrednike koji imaju najmanje završenu Srtednju poljoprivrednu strukovnu školu kao članstvo u poljoprivrednim udruženjima.

B. K.