Malešev: Pre platforme e-Agrar potreban zakon o profesionalnim poljoprivrednim gazdinstvima

Iz resornog Ministarstva poljoprivrede ovih dana pozvaju sve poljoprivrednike koji imaju pametne telefone i žele da konkurišu za suvencije da u Poštama preuzmu parametre za EID (identifikacioni lični broj) broj kako bi mogli da pristupe platformi e-Agrar. Oni poljoprivrednici koji nemaju pametne telefone potrebno je da u MUP-u preuzmu sertifikat koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe.

Predsednik novosadskog Udruženja poljoprivrednika „Klub 100P plus“, Vojislav Malešev smatra da je resorno ministarstvo malo požurilo sa e-Agrarom, s obzirom da država ima neizmirenih obaveza prema poljoprivrednicima još iz 2018. i 2019. godine.

„Takođe mislim da je najpre potrebno da se donese Zakon o profesionalnim poljoprivrednim gazdinstvima kako bi se razlikovalo profesionalno od hobi gazdinstva, pa tek onda da se pravi platforma e-Agrar. Imamo još uvek puno gazdinstava koja su elektronski nepismena, i bojim se da nemamo dovoljno obučenih savetodavaca s obzirom da oni nisu prošli obuku“, rekao je Malešev za Radio Novi Sad.

B. K.