Međunarodna manifestacija „Biofest“ u Subiotici u znaku modernih tehnologija i digitalizacije

Međunarodna manifestacija posvećena organskoj proizvodnji „Biofest“, okupila je  U Subotice učesnike i izlagače iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske. U fokusu   je digitalizacija u organskoj poljoprivredi. Slogan  je „Nova generacija organskih farmera“, prenosi portal Subotica.com.

„Mlađim proizvođačima  želimo da ukažemo na značaj digitalne pismenosti, jer moderna tehnologija i digitalizacija polako preuzimaju primat i u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Na jednom od panela biće prikazano i kako funkcioniše jedna digitalna farma”, rekla je  Snježana Mitrović organizatorka „Biofesta“.

Mladen Petreš pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, istako je da je organska po proizvodnja iz godine u godinu je sve prisutnija, a razlog za to su bezbedni i zdravstveno ispravni proizvodi, kao i očuvanje životne sredine. 

„Pokrajinski sekretarijat prepoznaje te tendencije i u stalnom je kontaktu sa organskim proizvođačima. U skladu sa tim ove godine prilagodili smo naše mere potrebama poljoprivrednika koji se bave organskom proizvodnjom i povećali iznos sredstava koje mogu dobiti na konkursima kako za nabavku opreme i mehanizacije, tako i za sertifikacije”,kazao je Petreš i dodao je u Vojvodini oko 8 hiljada hektara pod organskom proizvodnjom.

Priznanje „Organski proizvod godine“ dobila je Fabrika dečje hrane za proizvod „Nutrino organik“, dok je za „Organskog proizvođača godine“ proglašena Sanja Kuzmanović iz Čeneja.

B. K.