MEROŠINA: Proizvođači višanja nezadovoljni otkupnom cenom 40 dinara za kilogram

višnje

Proizvođači višanja u merošinskom kraju, gde se uzgaja, kako mnogi kažu, najbolja  oblačinska višnja, i ove godine nezadovoljni su otkupnom cenom. Berba se završava , većina proizvođača prodala je ovogodišnji, inače prosečan rod, po ceni za drugu klasu od 40 dinara.

Priča o niskoj ceni otkupa višnje u Merošini je višegodišnja. Poslednjih godina problem je i što se sav rod u Merošini proda po ceni za drugu klasu o čemu su se proizvođači žalili Ministarstvu poljoprivrede, pa je u toku inspekcijski nadzor u Nišavskom i još četiri okruga 

Inspekcija je proveravala na ovom području ukupno 47 hladnjača, u 5 hladnjača utvrđene su nepravilnosti u radu. Od 99 otkupnih mesta nepravilnosti su utvrđene na tri.

Glavni problem višnjara je nedostatak prerađivačkih kapaciteta. Hladnjača „Voćar“ posle godina stečaja i privatizacije i dalje ne radi.

„Jedino rešenje  za otkup je povećanje smeštajnih i prerađivačkih kapaciteta. Ako uspemo da na noge da stavimo naš nekadašnji „Voćar“, rešićemo problem, jer je to najveća hladnjača u Srbiji“, rekao je za RTS Saša Jovanović, predsednik opštine Merošina.

Da bi hladnjača proradila u rešavanje formalno pravnih problema, koje imaju vlasnici, uključilo se i Ministarstvo poljoprivrede.

B. K.