PORESKA UPRAVA: Godišnja osnovica PIO doprinosa za poljoprivrednikE 420.300 dinara

Foto: Pixabay

Poreska uprava je izvršila obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika za 2023. godinu, za osiguranike kojima se obaveza utvrđuje rešenjem poreskog organa i u toku je masovna štampa i dostavljanje rešenja.

Na osnovu člana 27.  Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i iznosa najniže mesečne osnovice doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osiguranike poljoprivrednike za 2023. godinu utvrđena je u iznosu od 35.025 dinara (za jednog osiguranika) Godišnja osnovica doprinosa  iznosu 420.300 dinara.

Stope doprinosa za obavezno socijalno osiguranje propisane su članom 44. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i iste iznose:za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje 24%, zdravstveno osiguranje 10,3%.

Godišnji iznos doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu obveznik plaća u jednakim tromesečnim ratama u roku od 45 dana od dana početka tromesečja (15.02, 15.05, 15.08, i 15.11.2023. godine), na propisane račune koji su naznačeni u rešenju, sa pozivom na broj u čijoj je strukturi BOP (broj odobrenja za plaćanje).

Potrebno je da poreski obveznici prilikom uplata poreskih obaveza za 2023. godinu, odnosno za 2024. godinu, postupaju u skladu sa navedenim kako bi uplate bile ispravno proknjižene.

U cilju unapređenja usluga koje Poreska uprava pruža poreskim obveznicima, uz rešenja o utvrđenim poreskim obavezama štampani su i popunjeni nalozi za uplatu sa svim neophodnim podacima. Oni služe kao primer na koji način treba ispravno popuniti nalog za uplatu, pri čemu iznos za uplatu opredeljuje obveznik u skladu sa iznosom tromesečnih akontacija, a omogućen je i QR kod, čijim skeniranjem se putem aplikacije za elektronsko bankarstvo dobijaju podaci neophodni za uplatu.

      B.K