Metle iz Selenče za Evropu, ali i Vojsku Srbije!

foto: http://www.danke.rs/

Zanat po kojem je Selenča kod Bača nadaleko poznata jeste metlarstvo. Iz ovog bačkog sela sa većinskim slovačkim stanovništvom metle čiste domove širom Evrope, Rusije, Amerike… Dvadesetak privatnih firmi u Selenči dnevno napravi oko 12.000 metli, a cena je 2,2 evra  po komadu.

Među njima je i firma „Danke“, osnovana pre dvadesetak godina. Trenutno ima 22 zaposlena, a uprkos sveopštoj ekonomskoj  krizi  uspeva da i dalje proizvodi metle i podmiruje sve troškove. Vlasnik firme Stefan Daniček kaže  da uzgaja  sirak na 150 jutra, što mu olakšava čitav proces pravlјenja metli jer ima svoiju sirovinu. Lane je iz ove metlarske radionice isporučueno 35.000 velikih i 15.000 malih metli Vojsci Republike Srbije.

„U početku, kada sam krenuo da se bavim ovim poslom, proizvodio sam 300, a sada 1.000 komada dnevno. Prošle godine prošao sam na tenderu Vojske Srbije i na taj način dobio posao“, rekao Daniček.

Stefan kaže da je, sa ratom u Ukrajinui, u poslednje vreme,  kriza  zakucala i na vrata  pa  se proizvedene metle uglavnom lageruju, čekajući bolјa vremena. Trenutna situacija, veli, nije dobro, ali se nada da će uskoro i to da se promeni  nabolje, objavio je portal Makrekonomija.

B. K.