Ministarka Tanasković u Bačkom Dobrom Polju: Udruženi proizvođači voća za primer

Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković posetila je Poljoprivredno gazdinstvo Nenada Mirovića iz Bačkog Dobrog Polja,kod Vrbasa, koji se bavi proizvodnjom i otkupom jagodičastog voća, u najvećoj meri maline.

Mirović zajedno sa brojnim kooperantima iz opštine Vrbas, godišnje proizvede i otkupi više stotina tona maline, u posebno uspešnim godinama i do 600 tona.

„Ovo je stvarno ulaganje za primer s obzirom da su proizvođači povratnici iz Australije. Sve što su ovde sagradili je od domaćih proizvođača i dobavljača, a i sami proizvode organsku i običnu malinu. Zadovoljstvo je imati mogućnost posetiti jedno ovako gazdinstvo i porodicu koja se vratila u Srbiju i ovde pronašla svoj interes da nastavi da živi i radi, za sebe i za svoju decu”, rekla je Tanasković.

Mirović svoju šansu, kako je rekao, video je u dodatnom organizovanju velike proizvodnje malina za koju su se odlučili mnogi bačkopoljski poljoprivrednici.

„Bilo je jasno da ima mesta za proširenje proizvodnje i dodatna ulaganja, kao što su izgradnja hladnjače. Počeli smo sa proizvodnjom maline i jagode, a uskoro ćemo imati i preradu i pakovanje višnje i šljive, cilj nam, je da širimo proizvodnju. Imamo dobro saradnju sa kooperantima, količine zavise od toga koliko su godine uspešne, a bilo je slučajeva da smo kupovali i do 500, 600 tona robe – maline, jagode i kupine. Sve mašine kojim raspolažemo su domaće proizvodnje. Za našu proizvodnju važne su i subvencije države i hvala Vladi Srbije na podršci koju pruža poljoprivrednicima“, rekao je Mirović.

B. K.