Opština Vrbas u projektu „Digitalizacija upravljanja poljoprivrednim zemljištem“

Prilikom nedavne posete ministarke poljoprivrerde Vrbasu predsednik opštine Vrbas, Predrag Rojević, istakao je da je poljoprivreda jedan od najvažnijih grana razvoja opštine.

„Zahvaljujući Vladi Srbije i subvencijama uslovi za bavljenje poljoprivredom su sve bolji. Sve je više ljudi u našoj opštini koji žele da se bave nekom vrstom poljoprivredne proizvodnje, jer znaju da država stoji iza njih, da će njihov rad biti valorizovan i da će njihove porodice imati benefit od tog rada“, istakao je Rojević.

Na teritoriji opštine Vrbas registrovano je 2.741 poljoprivredno gazdinstvo. Opštinski budžet za poljoprivredu  iznosi 61 milion dinara, a podsticaje  je lane koristilo oko 200 poljoprivrednika. Značajan broj poljoprivrednika koristi subvencije iz pokrajinskog i republičkog budžeta. Opština Vrbas raspolaže sa 4.869 hektara državne zemlje koja mse na konkursima izdaj poljoprivrednicima iz opštine.

„Uz podršku Pokrajinske vlade svake godine uredimo veliki broj atarskih puteva i otresišta. Za poljoprivrednike je značajno i to što naša opština učestvuje u projektu ‘Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem’, koji podrazumeva unapređeno digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem kroz izgradnju 10 meteo stanica i nadogradnju digitalnog rešenja, što će im pomoći da adekvatnije prate vremenske prilike i unapređuju poljoprivrednu proizvodnju“, rekao je Rojević.

B. K.