Ministarka Tanasković u Briselu: Podržan predlog da se sredstva IPARD 2 koriste i u 2024.godini

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je u Briselu da je EU podržala  predlog da se rok za korišćenje sredstava iz IPARD 2 projekta vredan 158,5 miliona evra bespovratne podrške namenjene srpskim poljoprivrednicima, koji ističe 31. decembra, produži na još godinu dana.

Tanaskovićeva je rekla, nakon sastanka sa evropskim komesarom za poljoprivredu Janušom Vojčehovskim, da je on pozitivno reagovao na taj zahtev i izrazio spremnost da ga podrži.

„Komesar je podržao predlog za produžetak od još godinu dana kako bismo u  dali mogućnost našim poljoprivrednicima da iskoriste sva sredstva iz IPARD 2 , a sa IPARD 3  krenuli u septembru“, rekla je Tanaskovićeva .

Tanaskovićeva je dodala da je, od 158,5 miliona evra, 125 miliona evra doprinos EU.

„Od toga smo potrošili 43 miliona evra,  sigurni smo da do kraja godine možemo da potrošimo još između 75 i 80 miliona evra, a ostalo bi prebacili na 2024. godinu“ objasnila je  mi  nistarka.

Dodala je da je da EU insistira da ministarstvo zaposli rukovodeći, upravljački kadar IPARD-a na pet godina, kao i da su već od sedam pomoćnika direktora, postavili dva u poslednjih mesec dana, a da će u narednih mesec dana biti postavljeno još četiri.

„Njima je kadrovski kapacitet izuzetno bitan i to što smo se uključili na visokom nivou, što se održavaju radne grupe koje vodim lično ja na svake dve nedelje“ zaključila je Tanaskovićeva.

B. K.