Matijašević: Ovogodišnji rod grožđa manji za oko 30 do 40 odsto

Foto: Pixabay

Rod grožđa u Srbiji u ovoj godini zbog vremenskih uslova, prvenstveno mraza, biće niži u proseku za oko 30 do 40 odsto, izjavio prof. dr. Saša Matijašević.  Sa Poljoprivrednog fakultete u Beogradu, na katedri za vinogradarstvo On je Tanjugu kazao da je hladno vreme u prethodnom periodu nekim zasadima vinove loze nanelo štete i do čak 100 odsto, pa će ti vinogradari u ovoj godini ostati bez roda.

„Imali smo sreće da nije bio frontalni mraz, već da je u prethodnom periodu prostrujala hladna vazdušna masa koja je napravila određene štete, a one su zavisile od ekspozicije terena gde su pozicionirani vinogradi, od nadmorske visine i svakako od dužine trajanja tog hladnog talasa“, rekao je Matijašević.

Govoreći o prosečnim prinosima koji se mogu očekivati u vinogradarstvu u ovoj godini, Matijašević je objasnio da prinosi kod vinskih sorti variraju od sorte i od težnje proizvođača koji kvalitet vina žele da dobije.

„Za proizvodnju kvalitetnih vina prinosi obično variraju od nekih 6,5 do devet tona po hektaru. Za vina nešto niže kvaliteta, prinosi idu do 11 do 12 tona po hektaru“, rekao je Matijašević i naveo da su kod internacionalnih sorti koje su kod nas najzastupljenije prinosi između sedam, devet i 10 tona po hektaru.

B. K.