Ministarstvo poljoprivrede: Donet pravilnik o obuci za profesionalne korisnike sredstava za zaštitu bilja

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je pravilnik koji se odnosi na sprovođenje obuke za profesionalne korisnike sredstava za zaštitu bilja. Između ostalog u pravilniku stoji da će se  korisnici obučavati o osnovnim karakteristikama sredstava za zaštitu bilja.

Obuka će se odnositi i na to koje vrste sredstava za zaštitu bilja  se koriste, sadržaju deklaracije i uputstva (oznaka klasifikacija rezistentnosti, primena, radna karenca, karenca, klasifikacija i obeležavanje).  Na obuci će bitio reči i  o formulacijijama sredstava za zaštitu bilja, uticaju  na zdravlje ljudi  kao i drugim temama.

Osnovna obuka podrazumeva sticanje znanja o bezbednoj primeni, rukovanju, skladištenju, transportu i odlaganju sredstava za zaštitu bilja  časova. Dopunska  se odnosi na obnavljanje znanja o bezbednoj primeni, rukovanju, skladištenju, transportu i odlaganju sredstava za zaštitu bilja. Tkođe, dopunska obuka se sprovodi nakon pet godina od dobijanja sertifikata profesionalnog korisnika.

Ministarstvo će na konkursu odrediti ko će sve sprovoditi obuku. Provera znanja će se raditi putem ispita u vidu pisanog testa. Oni koji polože dobijaće sertifikate o  obuci za profesionalne korisnike sredstava za zaštitu bilja.

B. K.