Ministarstvo poljoprivrede: Dozvoljen rad ćumuranama u opštini Brus

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković posetila je selo Žunje u opštini Brus gde je razgovarala sa meštanima koji se bave proizvodnjom ćumura i tom prilikom saopštila da će ćumuranama na tom području opet biti dozvoljen rad.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, Tanasković je kazala da je nađeno rešenje, jer su te ćumurane zidane i nije reč o vatri na otvorenom.Ona je kazala da je doneta instrukcija kako da republički šumarski i lovni inspektori na terenu postupaju u vezi sa ćumuranama, što predstavlja trajno rešenje problema sa kojim su se suočavali lokalni proizvođači ćumura.

Tanasković je precizirala da je po ovoj instrukciji, tumačenje Zakona o šumama definisano drugačije u smislu da više ne može inspektor na terenu da tumači šta znači ćumurana i da li eventualno u šumskom prostoru može da dovede do požara.

„Postojao je strah da se to ne dogodi ovde, ali sve ćumurane su zidane, nema vatre na otvorenom i zato bojazni nema. Zakon koji je trenutno važeći je pisan pedesetih godina prošlog veka i naravno da nije predvideo zidane ćumurane“, kazala je ministarka.

B. K.