Ministarstvo poljoprivrede: Novi sastanak sa udruženjima poljoprivrednika 26. decembra

Poljoprivrednici iz cele Srbije, predstavnici 62 poljoprivredna udruženja, prisustvovaće 26. decembra u Beogradu  novom sastanku koje  organizuje Ministarstvo poljoprivrede.  Kako se očekuje poljoprivrednici će ponoviti zahteve koje su izneli krajem novembra u Kisaču, i očekuju sporazum kojim bi se uredila sva otvorena pitanja.

Podsetimo, osnovni zahtevi  poljoprivrednika su skidanje akcize sa goriva na svim pumpama, uređenje robne berze, rešavanje problema sa robnim skladištima, podizanje subvencija po hektaru na 300 evra, odnosno 35 000 dinara, skidanje kamate sa dugovanja PIO fondu i odobravanje povoljnijih kredita za poljoprivredu.

U međuvremenu je održan još jedan sastanak sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, ali je završen bez konkretnih dogovora. Predstavnicima poljoprivrednika je tada predočeno da je povećana količina dizela koju mogu dnevno da sipaju u kante sa 120 na 400 litara, da je obezbeđeno brže izdavanje agro kartica i  formirana Radna grupa za uspostavljanje robne berze.

B. K.