MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Počela druga faza projekta „Uvođenje i održavanje sistema identifikacije zemljišnih parcela“ (LPIS)

Foto: Pixabay

U  Ministarstvu poljoprivrede-Uprave za agrarna plaćanja  održan je uvodni sastanak povodom početka druge faze projekta „Uvođenje i održavanje sistema identifikacije zemljišnih parcela (LPIS)“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Delegacije Eropske unije, Uprave za agrarna plaćanja i kompanije DAI.

Projekat ima za cilj ažuriranje metodologija za uspostoavljanje LPIS-a i izbor referentne parcele, izradu Nacrta akcionog plana za uspostavljanje LPIS-a na celoj teritoriji Republike Srbije, testiranje softvera za LPIS. U okviru projekta biće realizovana i obuka zaposlenih u Upravi za agrarna plaćanja za rad na uspostavljanju LPIS-a uključujući i kontrolu kvaliteta sistema.

Sprovođenje projekta koji finansira Evropska unija, planirano je u najmanje četiri pilot opštine. Projekat će trajati devet meseci, a pored zaposlenih u Upravi za agrarna plaćanja u njemu će učestvovati eksperti iz Slovenije i Češke.

Sistem identifikacije zemljišnih parcela je jedan od najznačajnijih registara u Integrisanom administrativnom i kontrolnom sistemu (IACS) koji služi za dodelu, kontrolu i praćenje podsticaja u poljoprivredi (direktna plaćanja i mere ruralnog razvoja vezane za površinu poljoprivrednog zemljišta).

B. K.