Ministarstvo poljoprivrede: U ovoj godini za ruralni razvoj 5,2 milijarde dinara

Za subvencije namenjene ruralnom razvoju u ovoj godini Ministarstvo poljoprivrede je, preko Uprave za agrarna plaćanja, opredelilo 5,2 milijarde dinara. Ta sredstva biće utrošena za unapređenje konkurentnosti u proizvoidnji, zaštitu životne sredine i podizanje kvaliteta seoskog života.

Za unapređenje konkurentnosti, kako se navodi u dokumentu Uprave za agrarna plaćanja, za subvencije je opredeljeno je 3,21 milijarde dinara. Davaće se za podizanje novih voćnjaka, zasada vinove loze i hmelja (1,05 milijardi dinara), unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje (1,21 milijarde dinara), za stočarsku proizvodnju (70,9 miliona), nove poljoprivredne mašine (745 miliona), kao i one  koje se koriste u stočarstvu (70 miliona).

Za subvencije za nabavku opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje izdvojeno je pet miliona dinara, a za
investicije u izgradnju i opremanje objekata 250 miliona dinara. Za podršku investicijama za elektrifikaciju polja izdvojeno je 20, a za digitalizaciju stočarske proizvodnje 50 miliona dinara. Deo subverncija ide i na investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda u oblasti ribarstva (951 miliona dinara), kao i za regres za premiju osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje (ćetiri miliona dinara).

Subvencije za očuvanje i unapređenje životne sredine i prirodnih resursa iznose 530 miliona dinara. Tu spadaju subvencije za
organsku proizvodnju 380 miliona dinara, a za očuvanje biljnih i životinjskih genetičkih resursa opredeljeno je 150 miliona dinara.

Za subvencije namenjene unapređenju kvaliteta života u ruralnim područjima odvojeno je 525 miliona dinara. Tu spadaju
investicije u ruralnu infrastrukturu 400 miliona dinara kao i subvencije namenjene unapređenju ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim delatnostima za čega je izdvojeno 100 miliona dinara.

B. K.