MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Veterinarske službe obavile 290.000 nadzora zbog afričke kuge svinja

Foto: Pixabay

Veterinarske službe u Srbiji do 15.jula obavile oko 290.000 aktivnih nadzora kod domaćih i divljih svinja i uzele više od 12.000 uzoraka krvi i briseva organa za molekularna ispitivanja na afričku kugu svinja, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uprava za veterinu tog ministarstva sprovodi nadzor na gazdinstvima sa svinjama, prema planu u kontinuitetu, kažu u ministarstvu i dodaju da se osim aktivnog i pasivnog nadzora kod domaćih svinja sprovodi i monitoring na afričku kugu kod divljih svinja u celoj zemlji, osim na području koje je proglašeno zaraženim, gde se sprovode mere u skladu sa rešenjima za suzbijanja bolesti.

U Ministarstvu poljoprivrede navode da je ove godine prvi slučaj afričke kuge kod domaćih svinja potvrđen 4. januara u Bosilegradu, da je Uprava za veterinu donela 58 rešenja o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od ove bolesti te da su  na 617 gazdinstava u 26 opština potvrđena 1.083 slučaja afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 491 uginulih svinja. U zaraženim gazdinstvima eutanazirana je 4.551 svinja.

Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku.

B. K.