“Večernje novosti”: Šarolike cene zakupa državnih njiva u Vojvodini u ekonomskoj 2023/24 godini

Dok sumiraju tek završenu žetvu pšenice i ječma, i gledaju kako se „drži“ suncokret i kukuruz, poljoprivrednici u Vojvodini uveliko planiraju i sledeću agrarnu godinu. Većina vojvođanskih opština i gradova je pripremila godišnji plan zakupa i korišćenja zemljišta u državnoj svojini, a neke su već i raspisale oglase za izdavanje njiva u arendu.

Po onome što se može videti iz oglasa, cene zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta su šarolike, a negde i frapantne. Kao na primer u apatinskom ataru, tačnije u Sonti, početna cena za zakup hektara ni manje ni više nego – 500.020 dinara. Reč je o ekstremu, a posle završene licitacije znaće se da li će i kome ovo parče zemlje od jednog jutra biti izdato u zakup. Sa druge strane, u istoj katastarskoj opštini u Apatinu oranice se daju u zakup i po 3.621 dinara po hektaru.

U Bačkoj Topoli ukupno se izdaje u prvom krugu nadmetanja 127 hektara poljoprivrednog zemljišta. Najviše početne cene su u Gornjoj Rogatici, Novom Orahovu, Bajši i Njegoševu – 75.357 dinara po hektaru, dok se u Malom Beogradu može zakupiti i za 3.202 dinara. I Srbobran je oglasio zakup 528 hektara državnih oranica, a cene se kreću od najmanjih 6.461 do najviše 71.011 dinara.

Hektar oranice u beočinskom selu Čerević može zakupiti za 810 dinara dok desetak kilometara dalje, u Banoštoru on košta 40.310 dinara. Velika razlika je i u Senti, gde je najmanji zakup hektara 5.022 a najskuplji 59.198 dinara. U Titelu je najjeftinija njiva u Šajkašu i Mošorinu i može se zakupiti za 2.841 dinara, dok je u Gardinovcima najskuplja i zakup košta 13.133 dinara, pišu Novosti.

B. K.