Ministarstvo poljoprivrede: Za subvencionisane poljoprivredne kredite 1,2 milijarde dinara, rok za zahteve 15. oktobar

Ministarstvo poljoprivrede i ove godine subvencioniše najpovoljnije kredite za poljoprivredne proizvođače za šta je u budžetu opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva je 15. oktobar, objavilo je resorno ministarstvo.

Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica, nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica, odnosno zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova, mikro i mala pravna lica. Fizička lica i preduzetnici mogu ostvariti pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan iznos kredita do šest miliona dinara, a pravno lice pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 18 miliona dinara.

Fiksna kamatna stopa je tri odsto na godišnjem nivou, odnosno jedan odsto za fizička lica sa prebivalištem na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, za žene, za one koji ove godine navršavaju najviše 40 godina života, a na kredite za nabavku đubriva ne plaća se kamata.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da je ovaj vid finansiranja namenjen investicionim ulaganjima u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, za nabavku životinja, razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, investiciona ulaganja u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, kao i za nabavku hrane za životinje.

B. K.