MINISTARSTVO POPLJOPRIVREDE: Projektom ”Konkurentna poljoprivreda Srbije” kupljeno 858 novih traktora

Svaki treći traktor u Srbiji u 2022. i 2023. godini nabavljen je zahvaljujući subvencijama u okviru projekta „Konkurentna poljoprivreda Srbije“. Do sada je je kupljeno 858 novih traktora u vrednosti od skoro tri milijarde dinara, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Od tog novca 50 odsto čine sredstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Do sada su objavljena dva javna poziva i ugovorena je nabavka ukupno 1.137 traktora, u okviru tog programa, navode iz ministarstva.Svaku treću prijavu podnela je žena, a najčešće su to bili muškarci mlađi od 40 godina, sa srednjoškolskim obrazovanjem, iz područja sa otežanim uslovima rada.Reč je o lokalnim samoupravama treće i četvrte kategorije razvijenosti, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsetimo, u okviru Projekta „Konkurentna poljoprivreda Srbije“, koje realizuju Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije u saradnji sa Svetskom bankom, ministarstvo obezbeđuje bespovratna sredstva za naše poljoprivrednike u visini od 50 odsto ukupnog iznosa investicije. Preostalih 50 odsto s korisnici imaju priliku da finansiraju tako što mogu da potpišu ugovor o kreditu sa jednom od poslovnih banaka sa kojima ministarstvo ima saradnju u visini od 40 odsto investicije, a ostatak od 10 odsto obezbeđuju kao svoje učešće.

B. K.