MINISTARSTVO TURIZMA: Prijave za konkurs za najbolje selo na svetu do 22.marta

Foto: Pixabay

Svetska turistička organizacija raspisala je četvrti konkurs za izbor ruralnih destinacija, na kome će učestvovati najviše osam naših sela

U skladu sa UNVTO definicijom ruralnog turizma, selo mora da ima malu gustinu naseljenosti i maksimalno 15.000 stanovnika, da se nalazi u predelu sa značajnim učešćem tradicionalnih aktivnosti, kao što su poljoprivreda, šumarstvo, stočarstvo ili ribarstvo, neguje zajedničke društvene vrednosti zajednice i način i stil života, kao i da bude posvećeno viziji turizma kao alata za pozitivnu transformaciju, inkluzivni i održivi razvoj, navedeno je u uslovima konkursa za izbor sela. Najbolje selo, prema postavljenim uslovima, mora da promoviše i štiti svoju prirodu i kulturu, ceni gastronomiju, zanate i svoje ljude, podstiče inovacije i preduzetništvo, osnažuje zajednicu i radi za dobrobit stanovnika i posetilaca.

Kako je za „Politiku“ izjavila Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam i Udruženja za trgovinu, Ministarstvo turizma već četvrtu godinu zaredom objavljuje konkurs za najbolje selo.

„Najviše osam sela može proći kandidaturu o kojoj dalje odlučuje Svetska turistička organizacija. Selo kandiduje lokalna turistička organizacija i prijava traje do 22. marta resornom ministarstvu, kako bi se komisija odlučila za najbolje i predala kandidaturu Svetskoj turističkoj organizaciji do 24. Aprila“, rekle je Maljkovićeva.

B. K.