Miščević: Podrška iz EU za 45 žena i mladih početnika u poslovanju

Evropska unija će preko programa EU PRO Plus podržati 45 žena i mladih preduzetnika iz slabije razvijenih opština da započnu i pospeše svoje poslovanje. Bespovratna sredstva EU u visini od preko 370.000 evra biće iskorišćena za nabavku opreme i uvođenje usluga koja će mladim preduzećima pomoći da unaprede kvalitet proizvoda, uvedu inovacije i pozicioniraju se na tržištu.

„Zapošljavanje žena i mladih i njihovo uključivanje na tržište rada jedan je od zajedničkih prioriteta Vlade Srbije i Evropske unije. Zajedno radimo na tome da unapredimo ekonomski rast i omogućimo da ljudi u celoj Srbiji mogu da se zaposle i da od svoga rada dobro žive. Ovih 45 preduzetnica i mladih preduzetnika koji  pretežno se bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila, ali i pružanjem arhitektonskih, dizajnerskih i IT usluga doprineće otvaranju više od 50 novih radnih mesta“, rekla je Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije.

Poziv je bio namenjen nezaposlenim ženama i mladima od 18 do 30 godina koji planiraju osnivanje ili su već započeli svoj biznis tokom 2022. godine u 43 najslabije razvijene opštine obuhvaćene programom EU PRO Plus. Program je tokom trajanja poziva organizovao devet info-sesija koje su okupile preko 170 učesnika i učesnica. Od ukupno pristiglih 108 predloga projekata, nakon sprovedene administrativne i tehničke evaluacije i terenskih poseta, 45 je odobreno za finansiranje. Visina podrške po pojedinačnom projektu iznosu od 5.000 do najviše 10.000 evra.

B. K.