Mladi poljoprivrednici zainteresovani za kupovinu mehanizacije

U organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP) u Novom Sadu, u tržnom centru „Big“, održana je manifestacija „Vikend poljoprivrede“. Uz učešće predstavnika republičkih i pokrajinskih institucija iz oblasti agrara na dva organizovana panela razgovaralo se o obnovi mehanizacije u gazdinstvima, finansiranju i realizovanju različitih investicionih poduhvata mladih poljoprivrednika.

Sekretar SUMP-a Aleksandar Milovanović istakao je da ovo udruženje postoji već pet godina i trenutno broji oko hiljadu članova.

„Imamo stalnu komunikaciju sa mladim poljoprivrednicima. Oni u SUMP-u mogu da dobiju odgovore na sve mogućnosti apliciranja za konkurse Ministarstva poljoprivrede, kao i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu“, rekao je Milovanović.

Takođe je istakao da su mladi poljoprivrednici generalno veoma zainteresovani za učešće na konkursima i dobijanju bespovratnih sredstava za investiranje u proizvodnju.

„Mnogi su već iskoristili sredstva iz nacionalnih mera, kao i pomoć Ipard fondova. Na taj način uspeli su da kupe i obnove mehanizaciju. Trenutno je aktuelan konkurs Svetske banke 50-40-10 za koje je, kako smo obavešteni iz Ministarstva poljoprivrede, već stiglo oko 500 zahteva“, kazao je Milovanović.

B.K.