Mraz „obrao“ voćnjake u Vojvodini i zapadnoj Srbiji

Foto: Pixabay

Iznenadni mraz proteklih dana  načinio je štetu u voćnjacima širom zemlje, najviše u zapadnoj Srbiji, a delimično i u Vojvodini. Na pojedinim lokalitetima temperatura se spuštala i do minus tri stepena, što je pravi šok za pojedine vrste voća u ovoj fazi razvoja. Prema prvoj proceni vodećih domaćih stručnjaka za voćarstvo, najviše problema bilo je u zasadima koštunjavog voća, a najugroženije su bile rane sorte kajsija.

Sagovornike „Politike“ brinu najave meteorologa da bi i naredne sedmice mogli da se nastave periodi niskih temperatura. Prof. dr Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu,  navodi  da je izmrzavanje  bilo neznatno, pa uticaj niskih temperatura ne bi trebalo da se odrazi na ukupne prinose.

„Mraz je na nekim lokalitetima jako dugo trajao. Zato je i došlo do izmrzavanja kajsije, jer je bila u fazi precvetavanja, koja je i najosetljivija. Prema vremenskoj prognozi, naredni utorak mogao bi da bude kritičan što se tiče temperatura. U tom slučaju problem bi nastao kod šljiva u precvetavanju i kod nekih sorti trešanja i krušaka“, rekao je Keserović.

Prema rečima dr Aleksandra Leposavića iz Instituta za voćarstvo u Čačku, u zapadnoj Srbiji, gde je u najvećem delu zabeleženo i do minus tri stepena, najviše štete ima kod kajsije, koja je stradala od 50 do 60 odsto i sorte trešnje „kordija“, koja je prilično osetljiva na mraz.

B.K.