Na sajmu „Agritechnica” u Hanoveru potpisani ugovori vredni 1,2 miliona evra

Deset srpskih kompanija nastupilo je na najvećem svetskom Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije i tehnologija „Agritechnica“ od 12. do 18. novembra u nemačkom gradu Hanoveru gde su i ove godine domaće kompanije ostvarile zapažene rezultate, što potvrđuju četiri potpisana ugovora vredna 1,2 miliona evra i ugovoreni potencijalni poslovi koji premašuju tri miliona evra.   

Na sajmu su se predstavile domaće kompanije „Agria“, „Axon Mash“, „Agro Kula“, „Dal Degan“, „FPM Agromehanika“, „Gerovit company“, „KOKAN Air berry harvester“, „Metal-Profil“, „ShadowNet Fop“ i „Best&Co International Group“   „Naše kompanije imale su  na sajmu preko 550 B2B poslovnih sastanaka sa klijentima iz Švedske, Češke, Nemačke, Austrije, Holandije, zatim Litvanije, Poljske, Mađarske, Rumunije, Italije, kao i Španije i zemalja Skandinavije. Pored komercijalnih aktivnosti izlagači  iskoristili sajam kako bi se upoznali sa novim inovativnim tehnologijama i mašinama u agraru, automatizacijom i brojnim tematskim forumima i konferencijama za budući rast i razvoj biljne proizvodnje“, rekao je za „Novosti“ Bojana Lalović iz Privredne komore Srbije.    

Podaci pokazuju da je izvoz poljoprivrednih mašina iz Srbije, zaključno sa septembrom, iznosio 54,6 miliona evra (28 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine), a izvoz traktora u istom periodu 41,9 milion evra (za 50 odsto više nego lane).     B.K.